Ensimmäistä kertaa elämässäni päätin tehdä vappumunkit itse. Tein taikinan ja kohotin taikinaa muutaman tunnin, jonka jälkeen tein taikinasta suht ohuita pötköjä ja niistä rinkeleitä. Kohotin rinkeleitä vielä noin tunnin. Munkkien paisto on jostain syystä jännittänyt jo muutaman päivän, kun en ole koskaan uppopaistanut mitään. Olin miettinyt jo valmiiksi, että käytän kinkunpaistomittaria, jotta tiedän koska öljy on sopivan kuumaa (170-180 asteista). Kun oli aika paistaa munkit niin huomasinkin, että kinkunpaistomittarissa on vain 120 asteeseen asti numerot, no sittenhän meinasi jo mennä pupu pöksyyn koko paistamisen kanssa kun en tiennyt koska öljy on tarpeeksi kuumaa. Onneksi avomies pelasti ja hän sai sitten paistaa munkit kun itse katselin vierestä, hän vaan kokeili munkeilla että koska ne paistuvat hyvin. :D Ehkä ensi kerralla uskallan itse jos vaikka hankkisin ihan mittarinkin sitä varten! Toimin sitten kuorrutusvastaavana ja sain munkkien päälle sokerikurrutteen sekä valkosuklaakuorrutteen. Munkeista tuli todella herkullisen makuisia ja näköisiäkin!

IMG_7344.jpg

tarvitset:

100 g voita

n. 8 dl vehnäjauhoja

1 pss kuivahiivaa

2,5 dl kevytmaitoa

1 kananmuna

1 dl sokeria

1 tl kardemummaa

1 tl suolaa

paistamiseen 1 l rypsiöljyä

kuorruttamiseen sokeria ja valkosuklaata

 

Riko kananmunan rakenne kulhossa ja sekoita joukkoon sokeri, kardemumma ja suola. Lämmitä maito noin 40 asteiseksi ja sekoita sekin joukkoon.

Sekoita kuivahiiva jauhojen joukkoon ja lisää seos vähitellen maitoseokseen.

Vaivaa taikinan joukkoon vielä sulatettu voi.

Peitä kulho kelmulla ja laita vesihauteeseen kohoamaan. Itse kohotin taikinaa n. 2,5 tuntia, mutta vähempikin riittää jos on kiire!

Tee taikinasta pötköjä ja kiinnitä pötkön päät toisiinsa, jotta niistä tulee rinkeleitä, voit myös pyöritellä taikinasta palloja jos haluat pyöreitä munkkeja.

Kohota munkkeja vielä noin tunti.

Paista munkit paksupohjaisessa teräskattilassa, 1l öljyä riittää hyvin. Öljyn tulisi olla 170-180 asteista jotta munkit paistuvat nätisti, eikä pala päältä ja jää raaoiksi sisältä. Voit mitata öljyn joko paistomittarilla tai ihan vaan kokeilemalla. Munkkeja paistetaan n. 1 minuutti per puoli. Jos öljy on liian kylmää munkit imaisevat öljyn itseensä.

Rypsiöljyn savuamispiste on 220 astetta ja syttymispiste on 320 astetta, joten kun vahdit öljyä kokoajan niin et saa sitä syttymään. Ja muista että jos kumminki öljy syttyy palamaan niin älä sammuta sitä vedellä! Pidä vieressä kattilan kansi, jotta voit sitten tukahduttaa palon. Kaikkien näiden varoitusten myötä ei muuta kun hauskaa munkin paistoa jos rohkeus riittää toisin kuin täällä! :D